00 800 67 89 10 11

14. května 2024 13:00 - 15. května 2024 00:00 | Most

Oslavy 20. výročí členství České republiky v EU

Centrum Europe Direct Most iniciovalo dvoudenní slavnostní akci u příležitosti oslav 20. výročí vstupu české republiky do Evropské unie.

ED Most pořádá u příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do EU dvoudenní akci:

14. května 2024 

OSLAVY 20. VÝROČÍ ČLENSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V EU

první část oslav se uskuteční v DIVADLE ROZMANITOSTÍ v Mostě

15. května 2024

WORKSHOP REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ A TRH PRÁCE ÚSTECKÉHO KRAJE V PROSTŘEDÍ JEDNOTNÉ EVROPY

druhá část oslav se uskuteční v prostorách VYSOKÉ ŠKOLY FINANČNÍ A SPRÁVNÍ v Mostě

Partnerem akce je Statutární město Most a jeho příspěvkové organizace.

Akce se zúčastní zástupci Zastoupení evropské komise v ČR  a Kanceláře Evropského parlamentu v Praze.





Tisková Zpráva

Oslavy 20. výročí členství České republiky v Evropské unii v Mostě

Informační centrum Europe Direct Most ve spolupráci se svojí hostitelskou organizací Vysokou školou finanční a správní a Statutárním městem Most připravilo a realizovalo dvoudenní akci v rámci 20. výročí přistoupení České republiky k Evropské unii.

První část proběhla 14. května 2024 v mosteckém Divadle Rozmanitostí. V předsálí byla otevřena výstava „Evropská unie“, která formou panelů přibližuje historii integračního procesu, institucionální a právní rámec EU a vztah ČR k tomuto nadnárodnímu společenství. Expozici mohou následně využívat školy jako didaktickou pomůcku při výuce.

Vlastní slavnostní část se obešla bez slavnostních projevů, byla zahájena pódiovou debatou, do které se pod taktovkou zkušené moderátorky Markéty Sochorové postupně zapojili – primátor statutárního města Most M. Hrvol, člen Zastoupení Evropské komise v ČR P. Kukučka, člen výboru Evropského parlamentu v Praze J. Pietras a V. Netolický, manažer IC Europe Direct Most.

Následně předal M. Pelc, který též reprezentoval české Zastoupení EK certifikáty 17 absolventům korespondenčního kurzu pro pedagogy „Učíme o Evropě pro Evropu, který zorganizovalo centrum Europe Direct Most. I mezi nimi byli někteří, kteří poté doplnili pětici oceněných pedagogů za výrazný přínos ve vzdělávání zaměřeném na EU.

Primátor Mostu v „oscarovém“ stylu vyhlásil výsledky ankety o nejvýznamnější projekt, který byl v Mostě realizován za přispění Evropské unie. Z deseti nominovaných zvítězil projekt „Zvýšení kvality návazné péče v nemocnici v Mostě“, který byl podpořen příspěvkrm EU ve výši 84 150 000 Kč.

Program byl zakončen koncertem festivalového orchestru Petra Macka, na jehož úvodu zazněla Beethovenova „Óda na radost“ a který pokračoval příjemnou směsí melodií evropských skladatelů, ve kterých doplnili orchestr kvalitní sólisté.

Regionální školství a trh práce Ústeckého kraje v prostředí jednotné Evropy

Druhá část připomínkové akce 20. výročí vstupu ČR do EU měla ryze pracovní charakter. V prostorách studijního střediska Vysoké školy finanční a správní připravilo centrum Europe Direct Most za přispění své hostitelské organizace, kterou je zmíněná univerzita workshop na téma "Regionální školství a trh práce Ústeckého kraje v prostředí jednotné Evropy". Workshop by zaměřený na klíčovou otázku růstu ekonomické prosperity a vytvoření rovnováhy mezi nabídkou a potřebou dovedností na pracovním trhu ve sjednocené Evropě, tedy i v naší zemi a v tomto regionu. Celkem bylo prezentováno pět odborných referátů, z nichž bylo zásadní a pro závěrečnou debatu výrazně inspirativní vystoupení ředitele Sekce vzdělávání a mládeže Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR Mgr. Jana Mareše, MBA.

Zástupci vzdělávacích zařízení i podnikatelského sektoru vstoupili do závěrečné diskuse s řadou podnětů vycházejících z praxe i s otázkami směrovaných k zástupci ministerstva. Lze konstatovat, že toto odborné setkání bylo přínosné pro účastníky všech zapojených subjektů.

Na obou akcích bylo pro účastníky připravené občerstvení, na němž se podíleli žáci a pedagogové  SPŠ a SOŠ gastronomie a služeb Most.

Oslavy 20. výročí vstupu České republiky v Mostě byly finančně podpořeny prostředky Zastoupení Evropské komise v ČR.

 

Zpracoval: PaedDr. Václav Netolický, manažer Informačního centra Europe Direct Most