00 800 67 89 10 11

09. května 2023 14:00 - 19:00 | Brno

Den Evropy v Brně 2023

I letos se bude v Brně 9. 5. slavit Den Evropy. Open air program na nádvoří Staré radnice začne ve 14 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na show VIDA! science centra, prezentaci příležitostí v zahraničí, informační stánky a maraton koncertů až do večerních hodin. Hlavním organizátorem akce je tento rok Europe Direct Brno.

Den Evropy je každoroční oslavou míru na našem kontinentu. Myšlenku mírové, politické a ekonomické spolupráce v Evropě tak, aby se válečný konflikt mezi evropskými státy stal „nemyslitelným, ale i materiálně nemožným“, představil 9. 5. 1950 tehdejší francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman. Jeho deklarace se považuje za počátek společenství, které dnes nazýváme Evropskou unií.

 

Zatímco v Praze se pravidelně slaví na Střeleckém ostrově, v Brně má Den Evropy každý rok trochu jinou formu. V organizaci se totiž střídají různé subjekty. Letošní „street party“ pro veřejnost plnou prezentací, informací a kultury organizuje informační středisko Europe Direct Brno a Knihovna Jiřího Mahena v Brně ve spolupráci s partnerskými organizacemi: Eurocentrum Brno, Kancelář JMK pro meziregionální spolupráci, Odbor zahraničních vztahů MMB, Dům zahraniční spolupráce, Mladiinfo ČR, EURES, Centrála cestovního ruchu, Centrum pro cizince, školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka, JAMU, Střední škola uměleckomanažerská, Střední škola technická a ekonomická a Střední škola grafická Brno.


Akce se koná pod záštitou primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové a hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha.


Program

14:00 – 14:30                     VIDA! Science show

14:45 – 15:00                     slavnostní zahájení akce za účasti představitelů MMB, JMK, KJM a ÚV

15:00 – 15:45                     Dům zahraniční spolupráce + Mladiinfo ČR (příležitosti v zahraničí v rámci Erasmus+ a Evropského sboru solidarity)

16:00 – 16:30                     VIDA! Science show

17:00 – 17:45                     Žáci SŠUM – hudební vystoupení

18:00 – 18:50                    studentská rocková kapela Safe Exit


Během celého odpoledne:

Jako návštěvníci akce můžete využít vstupu na věž Staré radnice zdarma nebo zkusit štěstí v soutěžní křížovce. Na každém ze stánků se můžete poradit ohledně odpovědí a po odevzdání vyluštěné křížovky se zúčastnit slosování o ceny.

Po celou dobu akce zde bude také prodejní stánek s nápoji a občerstvením od Bufet VaciMar s.r.o.

Můžete také navštívit přilehlé Urban centrum, kde bude k vidění výstava s názvem Dekáda metropolitní spolupráce (o evropských projektech z ITI v rámci celé Brněnské metropolitní oblasti). 

Na stánku se potkáte se zástupci následujících organizací: Europe Direct Brno, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Eurocentrum Brno, Kancelář JMK pro meziregionální spolupráci, Odbor zahraničních vztahů MMB, Dům zahraniční spolupráce, Mladiinfo ČR, EURES, Centrála cestovního ruchu, Centrum pro cizince, Agentrura API, školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka, Střední škola technická a ekonomická a Střední škola grafická.

Za grafické zpracování akce děkujeme studentům Střední školy grafické Brno.

Pro více informací sledujte událost na Facebooku.

 

Program