00 800 67 89 10 11

06. prosince 2022 17:00 - 19:00 | České Budějovice

Dezinformace v dobách války

Co mají společného konflikt v bývalé Jugoslávii a konflikt v Ukrajině? Lze hledat paralely mezi minulými a současnými válkami (včetně těch informačních)? Jakou roli hrají v konfliktech dezinformace a média? Má smysl usilovat o dosažení světské spravedlnosti pro pachatele válečných zločinů?

Od začátku krvavého rozpadu Jugoslávie uběhlo v letošním roce již 31 let. Od té doby žila velká část Evropy v relativním klidu a to až do února 2022, kdy Rusko zaútočilo bezprecedentním způsobem na Ukrajinu. Přijďte si poslechnout strhující příběh bývalého vyšetřovatele Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Vladimíra Dzuro, který vyšetřoval válečné zločiny páchané na území Chorvatska doplněný o aktuální poznatky na poli dezinformací od Veroniky Krátke Špalkové.


Kdy: 6. prosince 2022 od 17:00

Kde: Český rozhlas České Budějovice, U Tří lvů 244, České Budějovice

!Přihlášku na akci naleznete zde!


Hosté

Vladimír Dzuro: Autor knihy Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost. Emeritní policejní rada, v letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu, v Holandsku. V současné době vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.


Veronika Krátka Špalková: Absolventka oboru mezinárodních vztahů a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Část studia strávila i na univerzitě v Helsinkách. V současné době působí jako doktorandka v oboru politologie na Palackého univerzitě a zaměřuje se na výzkum propagandy a dezinformací. Pracuje jako analytička v Bezpečnostním centru Evropské hodnoty.


Těšíme se na vaši účast!