00 800 67 89 10 11

11. září 2024 15:30 - 11. září 2026 23:00 | Pardubice

Informační zdroje o EU

Připravili jsme si pro Vás článek s přehledem relevantních informačních zdrojů o Evropské unii. Následující webové stránky můžete využít k pochopení fungování institucí EU, lepšímu porozumění historii integračního procesu nebo sledování aktuálního dění v Evropě. Věříme, že následující zdroje Vám usnadní vyhledáváních věrohodných informací o EU a pomůžou Vám hlouběji poznat její práci.

Faktografické informační zdroje: 


Oficiální portál Evropské unie - https://european-union.europa.eu/index_cs

Jde o nejspolehlivější a nejobsáhlejší zdroj o EU kompletně v češtině. Najdete zde jak základní, tak komplexní informace, dále je detailně rozebrána historie a dočtete se také o fungování jednotlivých institucí. Velice přínosné jsou praktické informace o životě v EU a příležitostech, které EU nabízí, např. při studiu nebo práci. V neposlední řadě také jednoduše naleznete kontaktní údaje pro řešení specifických problémů a aktuality.

 

Oficiální stránky Evropské komise - https://commission.europa.eu/index_cs

Jak název napovídá, zde naleznete kompletní informace o Evropské komisi. To znamená složení, priority, způsob práce, výstupy nebo akce. Samozřejmostí jsou také aktuální informace a možnost Evropskou komisi kontaktovat či jí sdělit Váš názor.

 

Oficiální stránky Evropské rady a Rady EU - https://www.consilium.europa.eu/cs/

Na této stránce jsou dostupné veškeré informace o činnosti Rady EU a Evropské rady. Jsou tu k dispozici záznamy a tiskové zprávy z jednání Rady a naleznete zde kalendář nadcházejících i proběhlých zasedání, včetně informací o summitech vedoucích představitelů EU. Velmi užitečné jsou také aktuální informace a různé další materiály, od jednoduchých infografik až po odborné publikace.

 

Oficiální stránky Evropského parlamentu - https://www.europarl.europa.eu/portal/cs

Kromě kompletních informací o způsobu práce Evropského parlamentu zde naleznete také informace o jednotlivých poslancích a jejich rozdělení v rámci výborů a delegací. Přínosná je možnost sledovat živě zasedání parlamentu, podrobně si projít záznamy jednotlivých zasedání nebo číst aktuality.

 

Webové stránky Zastoupení Evropské komise v ČR - https://czechia.representation.ec.europa.eu/index_cs

Velkým přínosem této stránky je dopodrobna rozebraný dopad činnosti Evropské komise na ČR. To v praxi znamená, že všechny informace, od strategických priorit po specifické informace týkající se studia, práce a obecně života v EU, jsou vyhodnocovány v českém kontextu. Dále pod záložkou „Na pravou míru“ najdete vyvrácené dezinformace, které se šíří v souvislosti s činností EU. V neposlední řadě se můžete přihlásit k odběru týdeníku s aktualitami o EU.


EUR-Lex: Přístup k právu EU - https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?lang=cs

EUR-Lex poskytuje oficiální a komplexní přístup k právním dokumentům EU a pravidelně svou databázi aktualizuje. Najdete zde různé druhy právních dokumentů, od smluv, přes právní akty, až po mezinárodní dohody. Databáze také pomáhá svým uživatelům lépe porozumět právu EU, protože uvádí hlavní kroky v rámci přijímacího postupu právních aktů a více než 2000 přehledných a jasných shrnutí právních předpisů.


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM - https://www.europeum.org/

EUROPEUM je neziskový a nezávislý think tank zaměřující se na evropskou integraci a soudržnost. Mezi jeho činnosti patří výzkum, ve kterém se mimo jiné zaměřuje na politiky a instituce EU, roli ČR v EU nebo na EU jako globálního hráče. Dále se podílí na organizaci veřejných akcí a vzdělávacích aktivit. Jde např. mezinárodní konferenci Prague European Summit nebo soutěž pro středoškoláky s názvem Europa Secura.


Evropská unie hrou - https://euhrou.cz/

Primárně se jedná o informační portál s učebními materiály o EU, stránka nicméně nabízí i studentské projekty, zábavné soutěže a různé tipy k výuce o EU. Výukové materiály mají různou náročnost, od těch pro nejmenší děti až po středoškolské studenty. Portál je také určen i samotným studentům, kteří zde naleznou informace o zajímavých simulacích a soutěžích či nabídku zábavných a aktuálních materiálů ke studiu.


Eurobarometer - https://europa.eu/eurobarometer/screen/home

Eurobarometer je domovem všech oficiálních průzkumů veřejného mínění v EU. Zaměřuje se na pravidelný monitoring veřejného mínění o nejrůznějších tématech spojených s EU a na veřejné postoje politické a sociální povahy. Díky širokému spektra témat, pravidelnosti publikací a geografické pokrytí činí z Eurobarometru jedinečný zdroj informací o EU. Web je primárně v angličtině, nicméně přímo na stránce lze využít automatizovaný překlad do kteréhokoliv z jazyků EU.


Zpravodajské informační zdroje:


Politico - https://www.politico.eu/

Politico je nejspíš tím vůbec nejspolehlivějším a nejvlivnějším zpravodajským zdrojem o EU. Se svými kancelářemi v Bruselu, Londýně, Berlíně a Paříži poskytuje ověřené, relevantní a objektivní informace o dění v celé Evropě. Nabízí také řadu newsletterů, mimo jiné tzv. Brussels Playbook, který Vám každý den přinese ty nejčerstvější informace z EU přímo do e-mailové schránky. Politico nicméně vychází pouze v angličtině.


Euractiv - https://euractiv.cz/

Úlohou portálu je poskytovat důkladné a objektivní informace o dění v EU s důrazem na české souvislosti. Zahrnuje široké spektrum témat, od evropské politiky, přes průmysl a ekonomiku, až po životní prostředí. Euractiv také vydává podcast s názvem Evropa zblízka, kde pravidelně do hloubky rozebírá aktuální evropská témata.


Podcast Bruselské chlebíčky - https://www.irozhlas.cz/zpravy-tag/bruselske-chlebicky

Bruselské chlebíčky jsou autorským podcastem Českého rozhlasu, který připravuje zpravodajka v Bruselu Zdeňka Trachtová spolu s bývalým zpravodajem Filipem Neradem. Autoři podcastu jsou dobře orientováni v evropské politice a každý týden se svými hosty nabízí přehledné informace z dění v EU.