00 800 67 89 10 11

08. září 2024 10:00 - 17:00 | České Budějovice

Den otevřených dveří na strakonickém hradě

K zachování kulturního dědictví přispívají obnovené památky po celé republice. Pojďte spolu s námi navštívit Strakonický hrad, který patří k jednomu z nejstarších šlechtických hradů jižních Čech!

Jeden z nejrozsáhlejších dochovaných hradních komplexů České republiky  byl v roce 1995 vyhlášen národní kulturní památkou. Za přispění fondů EU prošel hrad rozsáhlou stavební i expoziční rekonstrukcí. V jeho prostorách sídlí regionální muzeum, knihovna i umělecká škola. 

A na co se můžete během Dne otevřených dveří na strakonickém hradě těšit? 
  • Muzeum středního Pootaví zdarma zpřístupní oba své prohlídkové okruhy. 
    • 1. okruh nabídne expozici mocného řádu maltézkých rytířů, jedné z nejstarších církevních organizací. Prohlédnete si, jak vznikla strakonická komenda a jak se žilo na středověkém hradě. Součástí okruhu je také Kapitulní síň a přilehlý ambit patřící k nejstarším budovám areálu celého strakonického hradu. 
    • 2. okruh seznámí s hlavními odvětvími typickými pro město Strakonice - Českou zbrojovkou, textilní výrobou, loutkářstvím a samozřejmě dudáckou tradicí. Uvidíte tak prvorepublikové i povátečné motocykly značky ČZ, ukázky bytového i oděvního textilu včetně typických fezů, loutky různého výtvarného zpracování a v neposlední řadě objevíte historii i současnou dudáckou tradici v Čechách i v zahraničí. V rámci druhého prohlídkového okruhu je zpřístupněna také vyhlídková věž Rumpál. 
  • Volný vstup nabídne také knihodělna. 
    • Na Dni otevřených dveří budete mít možnost zdarma navštívit unikátní plně funkční knihařskou dílnu, vybavenou stroji a nástroji převážně z první poloviny 20. století. Zároveň se v ní nachází malá muzejní expozice zanikajícího knihařského řemesla i ukázek prací zakladatele dílny, významného českého knihaře Bedřicha Zákosteleckého. 
  • Prohlídka kostela svatého Prokopa s průvodkyní. 
    • Filialní kostel svatého Prokopa patří k nejvýznamějším památkám Strakonic. Užijte si komentovanou prohlídku této nádherné sakrální stavby, která má za sebou bohatou historii a je opředena několika legendami. 
Komentované prohlídky Muzea středního Pootaví i Knihodělny jsou již plně obsazeny. Volný vstup do expozic bez průvodce bude však možný po celou dobu akce. Obsazena je také prohlídka kostela sv. Prokopa, ten bude zpřístupněn pouze v rámci této prohlídky. 

Doprovodný program zajistí nejen ZUŠ Strakonice. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na vystoupení oblíbeného školního orchestru L Band, který Vás roztančí nejenom v rytmu swingu. Tradiční regionální nástroj si poslechnete při vystoupení Elčovické dudácké muziky a chybět nebudou ani dětská divadelní představení Divadla u plotny, která nejmenší diváky zapojí, pobaví i poučí. 
Během celého dne si budete moci vyzkoušet nejrůznější doprovodné aktivity jako například kolo štěstí, virtuální realitu, malování na tvář, výrobu vlastních odznáčků nebo zábavné tvoření s výtvarným ateliérem Tvor!  Na každém stanovišti navíc děti získají razítko do soutěžního leporela o drobné ceny. 

Akce je zdarma. Těšíme se na Vaši návštěvu!