00 800 67 89 10 11

02. září 2024 08:00 - 30. září 2024 23:00 | Pardubice

NABÍDKA NA ZÁŘÍ

Se začátkem nového školního roku přináší středisko EUROPE DIRECT Pardubice pestrou nabídku zářijových akcí. Těšit se můžete na vzdělávací workshopy, interaktivní přednášky a tematické debaty, které přiblíží současná evropská témata. Přijďte se inspirovat a zapojit do dění!

Četnické nejen humoresky
2. 9. 18.30 / Institut paměti národa
Beseda s Michalem Dlouhým o historii četnictva na našem území a televizním zpracování této tematiky. Vyprávění doplní vzpomínky spisovatelky Elišky Polanecké, která se věnuje sběru materiálu z období 2. světové války vztahujícímu se k osobě jejího strýce, protektorátního četníka F. Famfulíka, popraveného nacisty na kobyliské střelnici. Vstupné 60 Kč.

Komentovaná procházka Polabím

7. 9. 15:00 / Sraz u lávky přes Chrudimku u parku Na Vinici (pod nemocnicí)
Připojte se k procházce uspořádané v rámci Dnů evropského dědictví s výkladem o přírodních pokladech Polabí. Průvodcem je Mgr. Jan Dolanský, vedoucí přírodovědného oddělení Východočeského muzea v Pardubicích. Trasa vede unikátní lokalitou bývalého vojenského cvičiště z parku Na Vinici podél řeky Chrudimky k Zeleňáku.

Pell-mell mého života
9. 9. 18.30 / Institut paměti národa
„Narodil jsem se, vyrostl a našel boží dopuštění.“ Beseda s Johnem Bokem, českým politickým aktivistou, signatářem Charty 77 a spoluzakladatelem Spolku Šalamoun, angažujícího se v případech podezření na chybné vyšetřování a rozhodování soudní moci. Vstupné 60 Kč.

Evropský den koní
14. 9. Závodiště Pardubice,
Oslavte Evropský den koní stylově na Dostihovém závodišti při závěrečné kvalifikaci na 134. Velkou pardubickou. Společně s Magistrátem města Pardubic pro vás připravujeme bohatý doprovodný program a soutěže o hodnotné ceny pro děti i dospělé. Už jste si někdy vyzkoušeli koňský trenažér nebo podojit kravičku? A nezapomeňte, že „v září září žlutá“.

Barma nebo Myanmar?
16. 9. 18.30 / Institut paměti národa
Jak se správně nazývá tato pro nás exotická země v jihovýchodní Asii? Jak jsme zaznamenávali paměti bývalých politických vězňů v Barmě? Jaké jsou jejich osudy dnes? Jak se daří Barmáncům v současné politické situaci? Na tyto a další otázky odpovídá Sabe Soe, rodilá Barmánka dlouhodobě žijící v Čechách, ředitelka a spoluzakladatelka nevládní organizace Burma Center Prague. Vstupné: 60 Kč.

Mezi příkopy a valy
23. 9. 18.30 / Institut paměti národa
Promítání filmu z produkce Paměti národa a beseda s režisérem Viktorem Portelem. Terezín se za války stal obřím ghettem, kde byli soustředěni Židé nejen z českých zemí, ale i z velké části Evropy. Obývali tehdy každou místnost, půdy i sklepy. Přes třicet pět tisíc jich přímo v ghettu zemřelo. Proč se dodnes nedaří městu vrátit život? Vstupné 60 Kč.

Evropský den jazyků
25. 9. / Evropský spolkový dům
V prostorách Evropského spolkového domu a před ním se uskuteční dopoledne s ukázkami cizích jazyků, které slýcháme kolem sebe. Jazyková centra představí svůj program v angličtině, němčině a francouzštině. Kromě dalších jazyků, jako je španělština, portugalština, japonština, mongolština nebo ukrajinština, zazní i esperanto. Akce je vhodná pro školy. Registrace bude spuštěna začátkem září. Sledujte naše webové stránky.

Noc vědců
27. 9. Univerzita Pardubice, Hvězdárna barona Artura Krause
Brány vědy se otvírají a Noc vědců má tentokrát název Proměna. Svou proměnou a vývojem prochází vše kolem nás. Co se ale nemění, je naše účast a rozmanitost soutěží pro vás. Celé páteční odpoledne, večer i část noci nás najdete na pardubické univerzitě a hvězdárně.

Zdivočelá země
30. 9. 18.30 / Institut paměti národa
Televizní seriál Zdivočelá země byl natočen podle románů Jiřího Stránského. Nejen o vzpomínkách na natáčení seriálu si budeme povídat s Hynkem Bočanem, českým filmovým scénáristou a režisérem, který má na svém kontě bezmála čtyřicet celovečerních filmů a seriálů. Vstupné 60 Kč.

Výměna vánočních ozdob mezi evropskými školami
V září budou také spuštěny přihlášky do dalšího kola Evropské výměny vánočních ozdob. Tento krásný projekt s dlouholetou tradicí umožňuje dětem poznat blíže vánoční zvyky jiných zemí, procvičit si angličtinu a navázat nová přátelství.