00 800 67 89 10 11

20. května 2024 00:01 - 31. srpna 2024 23:59 | České Budějovice

Úspěšná prezentace Michala Trpáka na festivalu Les Arts En Balade

Ve spolupráci s EUROPE DIRECT České Budějovice a EUROPE DIRECT Clermont Puy-de-Dôme se na letošním ročníku festivalu Les Arts En Balade v Clermont-Ferrand představil významný jihočeský umělec a sochař Michal Trpák. Od 17. do 20. května měli návštěvníci festivalu možnost obdivovat úžasnou výstavu jeho uměleckých děl.

O festivalu Les Arts En Balade

Festival Les Arts En Balade, který se letos konal již po dvacáté osmé, je významnou kulturní akcí podporující tvorbu místních umělců z Clermont-Ferrand a okolí. Tento třídenní festival se každoročně na jaře stává platformou pro umělce, kteří mohou představit svou tvorbu, otevřít své ateliéry veřejnosti a setkat se s návštěvníky. Každoročně se festivalu účastní okolo 180 umělců, kteří vystavují svá díla na různých místech ve městě, jako jsou studia, obchody, hotely či byty. Každoročně festival navštíví okolo 36 000 návštěvníků, kteří se procházejí městem, vybaveni podrobnou mapou, aby se setkali s umělci, obdivovali jejich díla a často je i nakupovali.

Česká účast na festivalu
Ve spolupráci s EUROPE DIRECT Clermont Puy-de-Dôme byli letos vybráni tři umělci z Českých Budějovic a okolí, kteří se formou fotografií svých děl představili na festivalu Les Arts En Balade 2023. Místní návštěvníci z těchto tří umělců vybrali právě Michala Trpáka, který se festivalu účastnil tento rok osobně. 

Proč České Budějovice?
Evropská komise uděluje každoročně dvěma až třem evropským městům  titul Evropské hlavní město kultury. Pro rok 2028 tento titul získali právě České Budějovice a stejný cíl mělo také francouzské město Clermont-Ferrand. Právě zájem obou měst o tento prestižní titul se stal základem spolupráce mezi středisky EUROPE DIRECT České Budějovice a EUROPE DIRECT Clermont Puy-de-Dôme. Díky této spolupráci a účasti Michala Trpáka na festivalu Les Arts En Balade mohli návštěvníci festivalu získat jedinečný vhled do české umělecké tvorby a podpořit tak kulturní dialog mezi Českými Budějovicemi a Clermont-Ferrand.